Saturday, 5 October 2013

Ciken Pox !

Heyyo n Assalamualaikum semua orang :D

Ape cerita terbaru? Hahaha. Nok citer sal ciken pox la harini.

Ape kene ngan ciken pox ni.? Korang semua nk taw x, sebab ciken pox nih la una kene ganti MC selama ONE WEEK ! OMG ! Letih giler taw x ganti MC. :(

Last week, Una kene ciken pox after exam. Mase exam 2 dah ase seram sejuk dah taw. Pastu tetibe ase cam lain macam je. Memule kasi taw roomate yg muka naik cam bintik2. Pastu die kate sebab panas je 2. =.='' Then Una pon cam pk okehh,semua sebab panas kot. Pas jer kami abeh exam midsem aritu, kami ade latihan OSCE ( cam praktikal laa ) kat bilik praktikal. Mase ngah syiokk practice bandaging 2,tetibe ase nk tunjuk bintik kat tangan 2 pade member name As. Then die cam pelik. Tetibe jugak mase 2 Una cam ase bintik n berair 2 ade jugak kat belakang badan. Si As nih cam isau die gi la cakap kat staff nurse incharge dalam bilik 2 mase 2. Then on the spot staff nurse 2 kate '' Ni ciken pox ni, pegi klinik cepat ! Sape yg xpernah kene jangan dekat!'' =.='' Terasa cam ancaman kepada semua orang lak mase 2. :(

Pergi je ke klinik, memule doktor suh gi amek darah la plak ! Dafakkk ! Terpaksa la gi amek darah. tetibe bacaan nye adesss,menyakitkan ati. WBC n Platelet nye bacaan low. Dan2 le doktor syak denggi. Gile seram!! Yang paling menyakitkan jiwa, die soh datang the next day utk examine darah sekali lagi !!! ARGHHH!!! Una pon pergi la tanpe keikhlasan hati.

The next day, mase pergi 2, org yg amek darah 2 lak lelaki. MA yg cm sesengal je.. Sakit gile die cucuk!!!! Cam memain je, die ingat tangan org ni mainan ke ape !! =.='' sakit sangat mase 2. :'( Then pegi le bilik doktor check blek. Doktor pon laki jugak ! die memula diagnose MEASLES ( demam campak ) ! Giler la,die soh gi amek darah la bagai. Pastu mujur ade sorang doktor pompuan ni tengok, die kate ni VARICELLA ( Ciken pox / cacar air ). But doktor 2 kasik MC 1 hari je -_- then the next couple of days kene gi klinik lg amek MC, n dokte 2 kasi One Week ! -_- tengkiu dokter =.=''

So kawn2 sekalian, kepada sesape yg xtau lagi, Demam Campak n Ciken Pox adalah 2 bende yg berbeza taww. :D So jangan tersalah cakap lak k. Nannty takot ade kekeliruan lak :D

Nak tengok x hasil muke Una mase kene ciken pox? hehehe.. huduh gile taw :( jangan kutuk ekk..

Ni mase 2nd day kene :(

Mase ni dah x demam sangat. Mase 4th day kene :D dalam bilik kuarantin nih :D
So, untuk mengelakkan korang kene cam Una, jauhkan diri dari org yg kene ciken pox. Especially mase dowang nye ciken pox dah kering. Keruping2 yg tertanggal 2 yg bahaye sebenarnye!!! ingat taw!!!

Sekarang nih, muke dah kurang, badan je penoh :) kulit kepala pon dah kurang jugakk :D So, doakan Una xde parut ekkk :) Saaaayang korang.. tengkiu,mmuaahhh!

That's all for tonight, babai n assalamualaikum.<3

2 comments:

  1. Huih teringat masa Nia kena cikenpox dua tahun lepas.. Sakit satu badan.. Pinggang rasa macam nak patah.. Jangan makan kicap ye.. Nanti cikenpox bertanda..

    ReplyDelete